tjäna pengar på din blogg

Tjäna pengar på din blogg

När du bloggat en tid så kommer du troligen att börja fundera på hur du kan tjäna pengar på din blogg. Här skall jag nu skriva den kanske kortaste guiden som finns i det ämnet, en längre artikel kommer senare.

Tjäna pengar på internet, kort förklarat:

  1. Du måste ha en del besökare. Utan besökare kan du inte tjäna pengar. Det är den bittra sanningen. Men det finns ju hur många sätt som helst att få besökare på, så var inte orolig. Det bästa sättet är enligt mig att lära sig SEO. SEO går ut på att man skriver sitt innehåll så bra så att Google placerar din sida högre än andra i sökresultaten, och därmed ger dig de flesta besökarna. För att få Google att placera din sida där så behöver du ofta ha en hel del länkar till din sida, och sådana kan du enklast skapa genom att anmäla din sida till länkkataloger och genom att skriva artiklar i en artickelkatalog.
  2. Du måste ha annonsörer som betalar  dig. Dessa finns det två typer av, de som betalar dig för varje klick de får på deras annons, och de som betalar för varje ny kund du skickar till dem. Den första typen är lättare att starta med, och det vanligaste nätverket för sådana annonser är Google Adsense. Den andra typen kallas oftast affiliatemarknadsföring, och är lite svårare att komma igång med, men kan hjälpa dig tjäna pengar på internet ännu effktivare.
  3. När du valt ditt område så är det att sätta in annonserna på din sida och kolla hur mycket pengar som rullar in. Du kan räkna ut lite siffror och optimera din sida enligt det. Till exempel: Du kan lätt räkna ut hur mycket i medeltal du tjänar per klick när du haft igång annonsprogrammet en stund. Du kan då också räkna ut hur mycket en besökare är värd. Du ser då sen att du kommer att behöva öka ditt besökarantal eller öka procenten besökare som klickar på annonserna för att tjäna mer pengar. Jag skulle tipsa dig om att försöka öka båda, men satsa hårdast på att öka antalet besökare, för det är oftast en mer långsiktig och hållbar satsning.

Så är det. Det handlar om besökare och konvertering. Hittar du bara intressanta ämnen att skriva om så kommer du nog också att få fler besökare. Men kom ihåg, det finns inga gratis pengar, inte ens på internet. Förutom då om du spelar bingo förstås, då lovar min branchkollega Håkan dig en del gratis bingopengar. Många spelar också olika pengaspel på internet, och försöker tjäna pengar på det sättet, vissa spel kan ge en helt hyfsad insättningsbonus så att du kommer igång, och det kan ju kännas bra, men jag tror ändå att en mer långsiktig och säker satsning är att försöka lära sig SEO och att blogga bra.

Ett exempel på en sida du kan skapa är en informationssida om ett ämne som du vet jättemycket om. Till exempel “klänningar på nätet” som KarlDJ håller på att skapa en sida om. Då gäller det bara att skriva så bra som möjligt om ämnet, skaffa lite inlänkar så att du tar dig till toppen för alla sökningar på just ditt “ord”, och sen hitta någon som vill ha dina besökare. Du säljer då dessa till dem via annonser. Enkelt va? :)

Kom ihåg att fråga ifall du vill veta mer om att tjäna pengar på din blogg!