Räkna ut din Google AdSense inkomst med Excel

Räkna ut hur mycket du kan tjäna på AdSense

Okej, du har kanske bestämt dig för att använda Google Adsense på din blogg, som jag beskrev i inlägget installera Google AdSense, och nu kanske du bara väntar på att bli godkänd, eller så är du redan igång. Då kanske du också är intresserad av att veta hur mycket man kan tjäna på Google Adsense? Det kan du läsa om här!

Använd Excel for att räkna ut hur mycket pengar du kan tjäna på AdSense

Och det bästa är att det finns en färdig excel-tabell du kan använda. Den kan du ladda ner här: AdSense Excel. I den kan du fylla i de siffror du vet, och sedan låta den räkna ut resten. Du kan också använda den till att fylla i vad du tror att du kommer att få för siffror, och sen se hur mycket du i så fall skulle tjäna. Alla siffror är i Euro, men det kanske du kan leva med?

Hur fungerar Excel-filen för AdSense uträkningar?

Låt mig förklara:

  1. I den röda avdelningen till vänster skall du fylla i alla utgifter. Ifall du redan har en sida kan du sätta noll på allt. Ifall du skall tillverka en ny sida så skall du sätta in de tal som du tror kan stämma, alltså hur länge du tror att det tar att göra sidan. Sätt också dit månatliga kostnader som uppkommer med din sida, som t.ex uppdateringar, författande av nya inlägg, samt marknadsföring av sidan.
  2. I den högra, gröna delen av sidan finns inkomsterna. Här måste vi gissa en del till att börja med ifall du inte har andra sidor som redan har inkomst från Google AdSense som du kan ta data ifrån. I alla fall så kan du använda min data. Börja med att fylla i CTR (Click through rate, alltså hur många procent av dina besökare som klickar på reklamerna). CTR är troligen mellan 0,2% och 5%, lägre för en blogg med få reklamer, och högre för en sida som är “Made for AdSense”. Medeltalet på en personlig blogg är 0,66%, så det blev standardvärdet i tabellen. Du kan använda det eller fylla i egna siffror.
  3. Fyll sen i CPC, (Cost per click, vad du får i betalt per klick). Här är det främst beroende på ämne, en teknik- eller modeblogg har rätt lågt cpc, medan en om lån eller försäkringar troligen har en hel del högre. 0,22€ per klick var det på bloggen som jag benchmarkade till denna fil. (ca 2 kronor).
  4. Slutligen fyller du i ditt dagliga besökarantal och eventuell skatteprocent på vinsten. Sätt noll om du inte tänkt betala skatt.
  5. Nu ser du allt svart på vitt. Hur mycket inkomst du kommer att ha per dag och per månad. Du ser också hur länge det tar innan “investeringen” har betalat igen sig.

Räkna ut din Google AdSense inkomst med Excel

Nu kan du börja experimentera med att ändra CTR, CPC och dagliga besökare för att se vad det finns för potential. Du kan då gissa dig till lite bättre hur länge det tar innan du kommer att få vinst ifall du bestämmer dig för att göra ett antal nya sidor med Google Adsense.

 

Lycka till! Glöm inte att kommentera! Du laddar ner filen här ifall du missade den: AdSense Excel.