Skärmavbild 2012-03-17 kl. 12.53.58

Bättre exponering i sökresultaten

En del av sökmotoroptimeringen är att försöka få bättre exponering i sökresultaten. Det skriver David Olofsson mera om i sitt inlägg. Där kan du läsa om hur du kan få Google att visa att sökresultaten som leder till din sida handlar om just dig, redan innan man klickat på det. Det handlar om “Rich snippets”, och efter en del egna tester så kan jag bara konstatera att det ökar click-through raten en hel del.

En annan grej man kan göra för att öka sin exponering i sökresultaten är att försöka filtrera bort alla “dåliga” resultat genom att göra nya och fler sidor som ger en bra bild av dig eller ditt ämne, och optimera upp dem så att de visas före de dåliga. När du gjort tillräckligt mycket sådana så finns inte längre de dåliga sidorna kvar i top 10, och då kan man säga att så gott som ingen komer att se dem mera. Detta kallas även Googlestädning eller rykteshantering. Det tycker jag ni skall läsa mer om på en sida som beskriver ett case av just detta, nämligen fallet med Johan Ripås.

Mera du kan göra åt sökresultaten: Alla företag som vill sälja något på nätet jobbar numera med att fixa till sina sökresultat, och även företag som säljer utanför webben gör ofta något åt sina sökresultat. Men visste du att vissa även jobbar med sökresultat när det gäller att marknadsföra kommuner och städer? Så är det numera, bakom nästan alla sökrresultat ligger det numera en hel del jobb.

Bättre exponering med Rich snippets

Lite högre upp tog jag upp termen “Rich snippets”, som innefattar de saker man kan utöka sina sökresultat med. Det är små textsnuttar, stjärnor och bilder man kan få Google att visa om man jobbar i vissa särskilda nischer. Restauranger, receptsidor, videosidor, musiker, människor, produkter, orgaisationer, evenemang och författare är vissa typer av sidor som lätt kan få bättre exponering genom att använda rich snippets. Men hur gör man med lite mer udda sidor, som t.ex något så teoretiskt som fakturabelåning (Factoringbolag som man kan använda för att belåna sina kundfordringar)? Eller på en sida som handlar om att jämföra kreditkort? (Sådana finns faktiskt, eftersom olika kreditkort är olika fördelaktiga att inneha, så har det skapats sidor om kreditkortsjämföring också).  Där finns inga häftiga grafiska element man kan sätta till i sökresultaten för att få dem att synas bättre. Kanske det ännu kommer fler brancher som Google tillåter rich snippets i, här under finns visualiserat hur rich snippets fungerar just nu och vad du kan göra åt just din sida:

Guide to Rich Snippets by BlueGlass Interactive on SEOmoz
Visual Guide to Rich Snippets on SEOmoz created by BlueGlass Interactive.